De boerenzwaluw

De boerenzwaluw is een kleine insecteneter van 19 cm groot die gaat overwinteren in Afrika. Begin april keert hij naar onze streken terug. Met zijn zwarte bovenzijde, rossig-witte onderkant en bruin voorhoofd en keel is deze vogel een opmerkelijke verschijning.Hij bouwt zijn nesten vaak in gebouwen, liefst in ruimten waar dieren worden gehouden zoals een stal. Daar metst hij tegen een balk ee, halve cirkelvormige kom met een opening naar boven als nest. Hij doet dit met modder en hooi. Het vrouwtje bouwt terwijl het mannetje materialen aansleept. Zijn nest wordt nooit vuil omdat de jongen hun behoefte over de rand van het nest doen.Een mannetje tacht een vrouwtje te imponeren met zijn luchtacrobatie en de lengte van zijn staart.

De staart bij zwaluwen is gevorkt. Hoe langer de staart hoe meer succes het mannetje bij de vrouwtjes zal hebben. Mannetjes hebben in het algemeen een langere staart dan vrouwtjes. Boerenzwaluwen hebben 2 broedsels per seizoen waarbij ze telkens 4à5 eitjes leggen. Deze eitjes komen na 14 dagen uit. Ongeveer 3 weken na het uitkomenvan de eitjes vliegen de jongen uit het nest. De eerste jongen zien we vliegen rond juni, de 2 de reeks jongen rond eind juli.

Van zwaluwen wordt gezecht dat je afhankelijk van de vlieghoogte het weer kan voorspellen. Dit is inderdaad het geval. Bij mooi weer vliegen de insecten hoog, bij slecht weer laag waardoor de zwaluw zijn vlieghoogte moet aanpassen wil hij aan voedsel geraken.

boerenzwaluw

Advertenties

2 Comments on “De boerenzwaluw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: