De pinguin

Deze vogels leven op het zuidelijke halfrond. Het zijn loopvogels die niet meer kunnen vliegen omdat hun vleugels te smal geworden zijn. Op het land waggelen ze wat rond maar in het water komen ze verbazingwekkend vlot voruit. Ze zwemmen gemiddeld 20 km per uur maar kunnen topsnelheden van 40 km per uur halen. De grootste pinguinsoort is de keuzerpinguin die 1m10 groot is en zo een 30 kg weegt.

De dwergpinguin is met zijn 40 cm en 20 kilo de kleinte pinguin. Tijdens hun broedseizoen leggen de volgels 1 tot max 2 eieren. Dit gebeurt in de maand mei. Deze eieren worden rechtstaand bebroed waarbij ze door een huidplooi bedekt worden. De gemiddelde broedduur is 62-64 dagen. Nadat de eieren zijn uitgekomen wordt de verzorging door het moeder dier overgenomen. Pinguins hebben een zwarte rug en witte buik die dient als camouflage tijdens het zwemmen.

Zo zijn ze noch vanuit de lucht, noch vanuit het water moeilijk zichtbaar. Om in het koude water te overleven hebben de dieren een dikke onderhuidse speklaag en een waterdicht verenpak. Ze smeren hun veren in met vet vanuit de vetklieren. De dieren leven in kolonies samen en voeden zich met inktvis, garnalen en vis.

keizerpinguin keizerpinguin

dwerg dwergpinguin

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: